De geschiedenis van FC Groningen 

FC Groningen, oftewel de ‘Trots van het Noorden’, is in 1971 ontstaan als opvolger van GVAV, waarbij ook de amateurtak van GVAV zelfstandig verder ging. GVAV was op 26 januari 1921 ontstaan uit een fusie van Unitas (1915) en Rapiditas (1917). De stadskleuren van Groningen zijn groen en wit, zodat ook FC Groningen een tenue kreeg in deze stadskleuren.

In de jaren zestig was GVAV een redelijke middenmotor, met het Oosterparkstadion als thuisbasis. Daar werden ook de meeste punten gehaald. Legendarische zeges destijds waren de 1-3 zegen uit tegen Feyenoord op 13 november 1960 en de 3-1 thuisoverwinning op Ajax op 15 november 1964. Velen zullen deze wedstrijd nog kennen als de debuutwedstrijd van niemand minder dan Johan Cruijff. Door uitstekend keeperswerk van Tonny van Leeuwen werd op 23 april 1967 Ajax ook in Amsterdam met 0-1 verslagen. Zeker zo memorabel, echter veel minder positief is de 7-4 nederlaag uit tegen Feyenoord op 24 september 1961. Memorabel, omdat FC Groningen bij rust nog met 1-4 voor stond!

In 1971 werd Tonny van Leeuwen uitgeroepen tot beste keeper van het betaalde voetbal, waarvoor hij op 14 juni 1971 naar Rotterdam reisde om zijn prijs in ontvangst te nemen. Op de terugweg kwam de legendarische en immens populaire doelman bij een verkeersongeluk om het leven.

De Trots van het Noorden

FC Groningen wordt de ‘Trots van het Noorden’ genoemd. Deze bijnaam dateert vanuit de tijd dat toen nog GVAV de enige club uit het noorden was in de eredivisie en de aanhang uit geheel Noord Nederland kwam. Bij thuiswedstrijden reden er destijds bussen van en naar Heerenveen en Emmen.

Einde GVAV

Onder de Oostenrijkse trainer Ludwig Veg, met zijn verdedigende spelopvatting, kwam het imago van GVAV onder druk te staan en degradeerde de club in 1970 uit de eredivisie. In het daarop volgende jaar promoveerde de club echter direct weer naar de eredivisie en ging als FC Groningen verder. Drie jaar later degradeerde de club opnieuw uit de eredivisie. Na een troosteloze periode promoveerden ze pas in 1980, als kampioen van de eerste divisie, weer naar de eredivisie.

Betere tijden

Sinds 2006 kent FC Groningen betere tijden. Vanaf dat jaar eindigden ze elk seizoen bij de eerste 9, oftewel ‘in het linker rijtje’. Ook deed de club vanaf de invoering van de Play-Offs voor Europees voetbal elke seizoen daaraan mee. FC Groningen wordt dan over het algemeen terecht als subtopper in de eredivisie beschouwd.

Europees voetbal

FC Groningen heeft voor het eerst in het seizoen 1982-1983 Europees voetbal gehaald. Dit onder leiding van trainer Han Berger en onder aanvoering van ondermeer aanjager Jan van Dijk en de broertjes Ronald en Erwin Koeman. Daar werd ondermeer gewonnen van Atlético Madrid. Zelfs Internationale werd thuis met 2-0 verslagen. Na een 5-1 uitnederlaag was het sprookje echter voorbij. Er gingen geruchten over omkooppogingen via een duistere voetbalmakelaar, maar die beweringen zijn echter nooit hard gemaakt.

Trainerswisselingen

In 1987 kende FC Groningen een valse start en werd trainer Rob Jacobs na vier wedstrijden al ontslagen. Henk van Brussel en Martin Koeman volgden hem toen op als trainersduo en toen werd in dat jaar zelfs nog, via de nacompetitie, een plaats in de UEFA-cup behaald. Een goede prestatie, waarna trainer van Brussel zelfs op de schouders van het publiek werd van het veld werd gedragen. Toch werd zijn contract niet verlengd en moest hij plaatsmaken voor Hans Westerhof. Onder zijn leiding trad FC Groningen opnieuw aan tegen Atlético Madrid en plaatste het zich voor de tweede ronde door thuis met 1-0 te winnen en uit met 2-1 te verliezen. Theo ten Caat werd uitgeroepen als ‘held van Madrid’. FC Groningen was ook te sterk voor Servette, maar in de derde ronde ging het onderuit tegen het veel sterke VFB Stuttgart, destijds onder leiding van trainer Arie Haan.

Finale KNVB Beker

Ook in het daarop volgende seizoen, 1988-1989 haalde FC Groningen het EC-III toernooi, waar het in de achtste finale werd uitgeschakeld. Het hoogtepunt dat seizoen was echter het bereiken van de finale om de KNVB beker. Daarin werd echter helaas van PSV verloren. Het beste seizoen ooit van FC Groningen is ongetwijfeld het seizoen 1990-1991. In dat seizoen deed de club tot vier wedstrijden voor het einde nog mee om het kampioenschap. Schorsingen en blessures waren echter spelbreker.

Degradatie

Na het uitermate succesvolle seizoen 1990-1991 ging het echter de verkeerde kant op met FC Groningen. Het ging bergafwaarts, waarna de club in 1997-1998, na 18 jaar eredivisie, degradeerde. Het jaar erop werd de beslissingswedstrijd tegen Sparta verloren, waardoor de club niet direct weer promoveerde. Dat werd echter een jaar later in en tegen Emmen alsnog een feit. In het seizoen 2000-2001 werd echter ter nauwer nood de nacompetitie ontweken. Hoogte punt van dat seizoen was de opstand van Arjen Robben. FC Groningen was daar, na Klaas Nuninga, Erwin en Ronald Koeman wel weer aan toe. Met Arjen Robben werd de club wederom een stabiele middenmoter.

Ron Jans

In oktober 2002 werd Dwight Lodeweges ontslagen als trainer van FC Groningen en volgde Ron Jans hem op. Die was tot 2010 hoofdtrainer van FC Groningen. In 2005 nam de club afscheidt van het Oosterparkstadion met een 3-0 overwinning op FC Volendam voor de beker. Vanaf dat moment speelt FC Groningen haar thuiswedstrijden in de Euroborg, goed voor 22.329 zitplaatsen, waarvan er zich 500 in de skyboxen bevinden. De openingswedstrijd tegen BV Veendam werd met 5-0 gewonnen. De eerste officiële wedstrijd was tegen aartsrivaal SC Heerenveen, dat FC Groningen met 2-0 won.

Dat jaar, seizoen 2006-2007, werd FC Groningen vijfde, waardoor het meedeed om een plaatsje in de voorronde van de Champions League. FC Groningen won van AZ, maar verloor uiteindelijk van Ajax in de allerlaatste minuten, waardoor het de Champions League op een haar miste, maar zich wel plaatste voor de EUFA Cup. Een jaar eerder was de club ook al knap derde geworden in de competitie na de play offs.

In 2007/2008 werd FC Groningen al in de eerste ronde van de UEFA Cup, na penalty’s, uitgeschakeld door Fiorentina na twee keer een 1-1.

Een jaar later stond de club in de eerste seizoenshelft geruime tijd boven aan, maar het uiteindelijk ‘slechts’ zesde. Met slechts 36 tegentreffers werd toen het oude clubrecord van minst aantal tegendoelpunten met 1 doelpunt verbroken. Keeper Luciano hield toen, 17 keer zijn doel schoon.

Einde periode Ron Jans

In november 2009, tijdens zijn achtste seizoen als trainer van FC Groningen, heeft Ron Jans besloten om de stabiele middenmoter te verlaten. Hij was daarmee de langst zittende trainer bij de club ooit, zelfs van de gehele eredivisie. Na zijn afscheid vertrok hij voor twee jaar naar SC Heerenveen.

De opvolger van Ron Jans was Pieter Huistra, oud-speler van onder andere FC Groningen, FC Twente en Glasgow Rangers. Huistra zorgde voor de beste seizoensstart van de club ooit: een derde plaats na 17 wedstrijden met 33 punten. Onder Huistra profileerde FC Groningen zich thuis als onverslaanbaar.

In het seizoen 2009-2010 plaatste FC Groningen zich sinds de invoering ervan voor de vijfde achtereenvolgende keer voor de play offs.

Na twee jaar werd Pieter Huistra opgevolgd door Robert Maaskant, die op zijn beurt na een jaar alweer werd vervangen door de huidige trainer Erwin van Looi (2013).

40-jarig jubileum 

FC Groningen bestond op 16 juni 2011 op de kop af 40 jaar. Op 24 juli 2011, voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen HSV, reikte Johan Derksen het officiële jubileumboek uit. Vanwege dit jubileum speelt FC Groningen sinds het seizoen 2011-2012 met een speciaal embleem op het tenue.

Legendarische FC Groningers

FC Groningen, inclusief de GVAV-periode, kent een aantal spelers die in meer of mindere mate zijn uitgegroeid tot legendarische voetballers. Dat zijn onder andere:

 • Tonny van Leeuwen
 • Piet Fransen
 • Milko Djurovski
 • Martin Drent
 • Arjen Robben
 • Jan van Dijk
 • Harris Huizingh
 • Jos Roossien
 • Adri van Tiggelen
 • Ronald Koeman
 • Erwin Koeman
 • Erik Nevland
 • Luis Suárez
 • Marcus Berg
 • Tim Matavz

Inloggen

Registreer je nu en reageer mee met je mede-GrunnFans. Daarnaast maak je kans op fantastische prijzen door mee te doen aan de opstelling van de week!

VS

Het seizoen is afgelopen